Word ik vervangen door Meneer de robot?

Deel deze post

Zijn we straks compleet overbodig? Of blijft onze menselijke inbreng van onschatbare waarde? Circa een jaar geleden werd ik met regelmaat benaderd door collega-recruiters via LinkedIn of soms via email. De een al wat creatiever dan de ander. Ze hadden een toffe opdracht of baan voorhanden en ik paste wel op het gezochte profiel. “Pardon? Heb ik wat gemist?” Ik wil ze niet over één kam scheren, maar sommige van deze mailtjes raakten kant nog wal. Best bijzonder dat ook mijn collega’s zo de bal mis kunnen slaan. Ik maakte me er wel eens druk over. “Kan iedere malloot recruiter worden?”

 

Vandaag de dag word ik om de oren geslagen met berichtjes over recruitment bots. Moet ik me zorgen maken? Kan ons werk zomaar overgenomen worden? Wellicht? Misschien? Gebaseerd op mijn eerdere woorden zou je denken dat een computer, of recruitment bot, het toch beter zou moeten kunnen. Kunnen we op tegen de precisie van een robot en hebben we als recruiter wel zoveel toegevoegde waarde als we beweren?

 

Ik denk dat het begint met te bepalen wanneer je succesvol bent als recruiter. Ben jij alleen maar die cv-schuiver? Met hagel schieten, snel selecteren op harde criteria en hopelijk nog een telefoontje met de kandidaat organiseren? Wellicht haalt de techniek je dan wel in en verwelkomt jouw werkgever in de toekomst een recruitment bot. Want wat is immers jouw meerwaarde?

 

Ik ben er nog steeds van overtuigd dat we als succesvolle recruiters hard nodig zijn, ook in de toekomst. Natuurlijk verandert onze job, maar welke baan niet? We gaan meer sturen op data, laten ons steeds meer leiden door de cijfers. En dat is goed! Meten is weten, toch? Maar diepgaande gesprekken voeren met kandidaten, het buikgevoel leren vertrouwen en volgen tijdens de selectie, tegen de stroom in durven zwemmen en keuzes maken die out-of the-box zijn? Dat kan geen enkele robot.

 

De strijd om de goede kandidaat wordt steeds harder. Juist daarom zijn wij, recruiters, belangrijk voor een organisatie. Met data en lijstjes de harde criteria vergelijken is niet de oplossing. Niet nu en al helemaal niet in de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat de soft skills belangrijker worden in een tijd waar techniek, software en A.I. steeds krachtiger worden. Want net die soft skills die ik meebreng, maken dat ik als recruiter onderscheidend ben.

 

Dit gezegd hebbende en zelf nog altijd overtuigd van dit idee ben ik recent in zee gegaan met Master Next Talent. Een recruitmentdienstverlener met uitdagende recruitment vraagstukken bij diverse mooie opdrachtgevers.

Dat zegt het toch al?

We zijn nog steeds hard nodig en ik kan me daarom ook niet inbeelden dat ik in de komende jaren overbodig word binnen een organisatie. Dat is ook juist waarom Master Next Talent ontstaan is, vanuit het geloof dat wij als menselijke recruiter nog altijd het verschil maken en blijven maken! Inspringen op de behoefte van onze opdrachtgever met kundige en ervaren recruiters. Acteren als business partner en meedenken in probleemsituaties.

Kom maar op, Meneer de robot! Ik durf de strijd met jou wel aan!

 

Marlies van Heymbeeck

Bekijk meer

Het is tijd voor rebranding

Na jaren van zelf keihard mee-rennen als oprichter van een recruitment organisatie, heb ik recent de keuze gemaakt mijn eigen rol anders in te vullen.

Even rechargen

Ik heb verdorie echt heimwee …   Heimwee naar vorige week. Ik was namelijk op een betoverende plek, boven op een berg in Piemonte, Italië.

Contact